Westfield UTC

Bookmark and Share SHARE

La Jolla, California
Design completed 2007, Phased construction completed 2012

Working closely with the Westfield Collaborative, we developed a conceptual and schematic design for the architecture of an expansion and redevelopment of the existing University Town Center in La Jolla, California.  Originally built in 1977, the open air, single-story regional shopping center was suburban in its orientation, surrounded by massive fields of parking. The redesigned urban mixed-use project gives a sense of place and character amidst the sprawling office parks and fast moving multi-lane boulevards of inland San Diego.  At over two million square feet, the development adds both density and pedestrian scale to the existing retail center.  A series of large, outdoor shopping courts are interconnected by galleria-style, two-level, open air in-line malls. While the courts, with their anchor tenants, are surrounded by unique pieces of architecture, the connecting malls are meant to be universally flexible and demisable, allowing stores to customize their spaces within a cohesive streetscape.  The internal walk streets and courtyards, bounded by department stores and parking structures, allow the project to react to varying scales of the existing UTC outdoor mall and adjacent community of single-family homes, as well as the larger context of broad thoroughfares and mid-rise office and residential buildings that surround the project.  Additionally, UTC has been designated as a pilot project for the LEED ND program and has been designed with sustainable technologies and ecological systems.

 

BREAKDOWN:
Three levels of in-line retail (approximately 549,000 sq. ft.) at transit/parking level (lower level), main level (level 1) and theatre plaza (level 2) including new mini anchor (40,000 sq. ft.)
New department store (225,000 sq. ft. – 3 levels)
New department store (204,000 sq. ft – 3 levels)
New Grocery Store (35,000 sq. ft. – lower level) with department store above (120,000 sq. ft. – upper two levels)
Six new parking garages, in addition to the subterranean parking under mall expansion (6,565 new spaces)
CLIENT: Westfield LLC
PROJECT TEAM:Peter Tolkin,Chris Girt,Brian Janeczko, Zac Noguera
EXECUTIVE ARCHITECT: Carter & Burgess, Inc.
LANDSCAPE: EPT Design
CONSULTANTS: ID8 (RTKL Associates Inc. – Branding and Marketing)

site strategy

site strategy

site and landscape plan

site and landscape plan

Macy's Plaza study

Macy's Plaza study

Neiman Marcus Plaza study

Neiman Marcus Plaza study

Nordstrom Plaza study

Nordstrom Plaza study

Nordstrom Plaza study

Nordstrom Plaza study

design model highlighting Plazas and Paseos

design model highlighting Plazas and Paseos

Neiman Marcus Plaza

Neiman Marcus Plaza

Macy's Plaza

Macy's Plaza

Nordstrom Plaza

Nordstrom Plaza

Macy's Plaza

Macy's Plaza

Neiman Marcus Plaza

Neiman Marcus Plaza