Sunglass House

Bookmark and Share SHARE

Malibu, California
Completed 2010

Inspired by the Ed Ruscha painting, “Malibu = Sliding Glass Doors,” this design overlooking the Pacific Ocean acts as a viewing/veiling device, a hinge between seer and sea. The residence comprises a series of rough concrete walls that move from the landscape through the house, retaining the earth while supporting the cantilevered program volumes. The house features generous living areas and kitchen, wine cellar, guest quarters, master suite, a children’s wing, gym and home office, all of which are either directly connected to the hillside or have access to roof decks.

The interior of the house is compressed between the retaining walls and the freestanding glass facade that slips past the edges of the volumes and reflects the landscape while retaining space. The cantilevered volumes are plugged into a shifting circulation spine, connecting the two floors and the children’s wing to the master suite. Voids and clerestories puncture the circulation space bringing natural light inside the house. The living space opens wide onto the terraces that step down into the landscape, following the glass planes towards the ocean.

 

BREAKDOWN:
7,300 SF building area (2 levels)

PROJECT TEAM: Peter Tolkin, Jeremy Schacht, Maria Iwanicki, Brian Proffitt, Tinka Rogic, Leilani Trujillo
ENGINEERS: Gilsanz Murray Steficek (Structural), Innovative Engineering Group (MEP), RJR Engineering (Geotechnical), Project Engineering Group (Civil)
LANDSCAPE: Mark Tessier Landscape Architecture
INTERIOR DESIGN: Deborah Goldstein Design Inc.
CONSULTANTS: Lighting DesignAlliance (Lighting), Audio Visual Systems Los Angeles (Audio/ Visual), Rothermel & Associates (Rothermel & Associates (Acoustic), GoldbrechtUSA (Curtain Wall)
CONTRACTOR: Winters-Schram Associates
PHOTOGRAPHER: Benny Chan
AWARDS: 2007 American Institute of Architects Merit Award, 2010 Excellence Award, Residential Concrete Building Category Southern California Concrete Producers

from across the canyon

from across the canyon

front entrance

front entrance

entry hall

entry hall

vertical gallery

vertical gallery

dining room and wine case

dining room and wine case

looking down the kitchen toward the view and living room

looking down the kitchen toward the view and living room

outside the kitchen towards the entry court

outside the kitchen towards the entry court

view back towards the kitchen and living spaceswith master bedroom above

view back towards the kitchen and living spaceswith master bedroom above

view towards the pool and patio areas

view towards the pool and patio areas

the garage with bedrooms and decks above

the garage with bedrooms and decks above

the guest studio and patio with bedrooms above

the guest studio and patio with bedrooms above

outside the second floor gallery

outside the second floor gallery

view along the second floor gallery and entry hall below

view along the second floor gallery and entry hall below

view along the second floor gallery and entry hall below

view along the second floor gallery and entry hall below

view from the master bedroom

view from the master bedroom

the second floor gallery and office skylight

the second floor gallery and office skylight

in the vegetable garden

in the vegetable garden

the lap pool

the lap pool

living room, kitchen, and breakfast area

living room, kitchen, and breakfast area

view across the living room towards the ocean

view across the living room towards the ocean

view towards the living room and kitchen with master bedroom above

view towards the living room and kitchen with master bedroom above

view at dusk

view at dusk

ground floor plan

ground floor plan

second floor plan

second floor plan