Quadlab

Bookmark and Share SHARE

South Pasadena,California
Completed 2001

Located in a historic district of South Pasadena, Quadlab is an interior renovation to a ground floor retail space for use as a studio for a small graphic design company.  The client sought a contemporary architectural identity to address the pedestrian street, without altering the existing storefront.

The client’s program requirements were to provide four workstations, a reception area, conference area for presentations, and a private space for the office manager.  Supplemental requirements were a layout area, space for copy and print equipment, a kitchenette, a bathroom, and a location for network and communication equipment.

The project became an exercise in maximizing the use of a small space.  Having only windows at the storefront façade, another perhaps contradictory concern, was that the client desired natural light in the workstation and mezzanine areas without having problematic glare on computer monitors.

We decided to treat the existing building, a given condition, as a “natural” shell in which to insert our “synthetic” intervention.  A synthetic color and material palette of orange enamel, blue acrylic, and ultra-light medium density fiberboard, was used to magnify the more earthen palette of the existing red brick masonry, redwood and clear glass of the shell building construction.

 

BREAKDOWN:
1,000 sq. ft. ground floor tenant improvement
300 sq. ft. mezzanine

CLIENT:
Ervin Montague Design
PROJECT TEAM:
Peter Tolkin, Christopher Girt
ENGINEERS:
Kurily Szymanski Tchirkow, Inc. (Structural)
CONSULTANTS:
Accent Hardware
CONTRACTOR:
Robert Espinoza
PHOTOGRAPHER:
Peter Tolkin

view of reception and conference area

view of reception and conference area

floor plan

floor plan

exploded axonometric of project

exploded axonometric of project

view of reception and entry into work stations

view of reception and entry into work stations

view of reception

view of reception "cubicle"

work stations

work stations

storage at work station

storage at work station

detail of light and view openings

detail of light and view openings

detail of light and view opening at mezzanine level

detail of light and view opening at mezzanine level

view of entry from street

view of entry from street

view of reception and conference area thumbnailfloor plan thumbnailexploded axonometric of project thumbnailview of reception and entry into work stations thumbnailview of reception work stations thumbnailstorage at work station thumbnaildetail of light and view openings thumbnaildetail of light and view opening at mezzanine level thumbnailview of entry from street thumbnail