Palace

Bookmark and Share SHARE

Pasadena, California
completed 1996

An adaptive reuse of a brick livery stable, from the late 19th century, presented several challenges. Not only had the building sustained major earthquake damage, it also survived a variety of renovations. Subsequent to its original use as “The Palace” livery stable, it served as a warehouse, an auto garage, and a public market. We were asked to retrofit the building for seismic requirements and to redesign it to accommodate office spaces and an advertising agency.

The project was not a restoration in the strict sense of returning to the original design; instead, the design allows many different historical layers to show through. For example, the firm “restored” the reinforced-concrete corner entry, which contradicts the façade’s symmetry. The original stable entrance became a conference room window. Throughout the building, a strategy of infill and exposure was developed in relationship to the historical layers. Infill walls allowed the original structural columns to be visible. A suspended ceiling was removed, exposing the carpenter truss structure.

 

BREAKDOWN:
3,000 SF adaptive re-use area

CLIENT: FJS Partners (Owner), Pasadena Advertising (Tenant)
PROJECT TEAM: Peter Tolkin, Christine Bräm
ENGINEERS: Uniteck (Structural)
GENERAL CONTRACTOR: George Hopkins Construction
PHOTOGRAPHER: Peter Tolkin

front facade

front facade

west elevation

west elevation

interior

interior

interior

interior

ceiling and wall detail

ceiling and wall detail

open office under construction

open office under construction

front facade thumbnailwest elevation thumbnailinterior thumbnailinterior thumbnailceiling and wall detail thumbnailopen office under construction thumbnail