Holly Vista Residence

Bookmark and Share SHARE

Pasadena, California
Completed 2003, garage and studio addition/renovation
Completed 2011, pool, pool house and master suite renovation

The Holly Vista Residence project consists of a renovation and addition to a mid-century post-and-beam Pasadena house reminiscent of Cliff May’s California Ranch-style houses. Sited on a hill with views of the Arroyo Seco in the Linda Vista neighborhood, the house is the result of a series of small projects that began with an extension of the house and relocation of the garage. By organizing the extension around the original circulation spine of the existing house, the traditional areas of the house are connected with the multifarious home office. Subsequent projects include the extension of the master bedroom, the addition of an outdoor living room, an update to the pool and pool house, landscape and hardscape. We were also asked to design and fabricate custom office cabinetry and an aluminum and glass dining table.

With the incremental nature of the modifications to the house, our approach was one of extension and unity rather than inserting contrasting design elements. Through this extended process we were able to address the owners’ changing needs and present a contemporary aesthetic, while retaining the home’s original spirit.

 

GARAGE AND STUDIO ADDITION/ RENOVATION
BREAKDOWN:
1,170 SF new and renovated building area

PROJECT TEAM: Peter Tolkin,Angela Uriu, Dan Parks, Anthony Denzer
ENGINEERS: Joe Perazzelli (Structural)
LANDSCAPE: Wade Graham
CONSULTANTS: Edward Effron (Lighting), LA Energy (Title 24 Calculations)
GENERAL CONTRACTOR: Western Installations
PHOTOGRAPHER: Peter Tolkin

 

POOL, POOL HOUSE AND MASTER SUITE RENOVATION
BREAKDOWN:
1,024 SF new and renovated building area
1,000 SF renovated hardscape/deck

PROJECT TEAM:Peter Tolkin, Leigh Jerrard,Ted Rubenstein, Christopher Girt
ENGINEERS: Charles Tan + Associates (Structural)
LANDSCAPE: Elysian Landscapes
GENERAL CONTRACTOR: Western Installations
PHOTOGRAPHER:Peter Tolkin

view towards living room

view towards living room

original plan

original plan

renovated plan

renovated plan

original view towards kitchen

original view towards kitchen

renovated view towards kitchen

renovated view towards kitchen

views from kitchen towards studio

views from kitchen towards studio

view towards gallery from studio

view towards gallery from studio

view towards studio from gallery

view towards studio from gallery

view across dining room

view across dining room

view towards poolhouse from patio

view towards poolhouse from patio

view of breakfast nook

view of breakfast nook

view towards living room

view towards living room