Holly Vista Home Studio

Bookmark and Share SHARE

Pasadena, California
Completed 2003

This project consists of a new home office for the Holly Vista Residence, a mid-century hillside home.  As the definition of work expands beyond what is typically considered office work to include creative production, leisure activities, and display, a new “home office” architectural type becomes a fertile ground for exploration.   To organize the space, the clients requested a system of furniture and storage that could accommodate this expanded definition.

The design deploys a system of shelves and cabinets that transforms continuously throughout the room, wrapping itself up the wall and around corners, bulging out for flat files and table tops, thinning for shelving and display. There is an intimate relationship between the geometry of the cabinets and the architectural envelope – the result lies somewhere between furniture and built-in cabinetry. Furthermore, since the office space is oriented towards an outdoor courtyard, the flexible office system can be easily transformed for entertaining.  With a great variety of storage options, the design creates opportunities for display as well as concealment. Office supplies can be stored, wires hidden, a large work table can roll out into the room and double as a food or drink cart for a party.

 

BREAKDOWN:

CLIENT: Private
PROJECT TEAM: Peter Tolkin, Jeremy Schacht
CABINETMAKER: Nicola Ganzoni, Swiss Woodworking

 

view from studio into gallery

view from studio into gallery

studio looking North

studio looking North

studio corner

studio corner

details during installation

details during installation

details during installation

details during installation

view from studio into gallery thumbnailstudio looking North thumbnailstudio corner thumbnaildetails during installation thumbnaildetails during installation thumbnail